A Brazília Magyar Segélyegylet (1926) az emigráns hullámoknak és a brazíliai magyaroknak nyújt kulturális segítséget. Céljuk, hogy segítsék az idős embereket. A segélyegylet tartja fent a Szeretetotthont és a Magyar Házat. Szintén célként határozzák meg a magyar kultúra megőrzését.

Balázs Péter Idősotthon (Szeretetház) (1961): A segélyegylet tartja fent. Eredetileg csak magyar időseket láttak szívesen, azonban ma már az egész társadalom számára nyitva tartja kapuit. Különféle szociális és kulturális programokat szerveznek a bentlakók számára, hogy megkönnyítsék mindennapjaikat és segítség társadalmi integrációjukat. Az otthon fenntartása érdekében a Brazíliai Magyar Segélyegylet minden évben megrendezi a São Paulo-i Magyar Bált.

A Magyar Ház (1984) vagy más néven São Paulo-i Magyar Szervezetek Egyesülete ernyőszervezete a legtöbb magyar csoportnak. Jelenleg 12 szervezetből áll, amelyek közül kiemelkednek a több évtizedre visszatekintő Zrínyi Művészegyüttes és a Pántlika Táncegyüttes, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség Dél-amerikai Kerületéhez tartozó brazíliai magyar cserkészközösség, valamint a Könyves Kálmán Szabadegyetem.

A São Paulóban élő magyar bencés szerzetesek otthonául szolgál az 1950-ben alapított Szent Gellért Kolostor és Apátság. Az idő során az intézmény portugál nyelvű lett, így egyre kevesebb magyar szó hangzik el a helyszínen, a papok többsége viszont továbbra is magyar.  1951-ben megalakult az apátsághoz tartozó Szent Imre Kollégium, ahol ma is óvoda, iskola és gimnázium működik. A középiskolának – amely Brazíliában az egyik legszínvonalasabb intézmények egyike – megközelítőleg 1500 tanulója van, ahova nem csak a magyar szülők íratják be szívesen gyermekeiket. A kollégium a magyar pannonhalmi és a győri bencés iskolával testvériskolai kapcsolatot ápol. Az apátsághoz tartozik továbbá a Szociális Intézet, Dél-Amerika leggazdagabb magyar gyűjteményével rendelkező könyvtára és múzeuma, illetve a Magyar Nőegylet, amely kiemelkedő szociális munkát végez, ezen felül havonta jótékonysági rendezvényeket szervez.