Magyar szervezetek Argentínában

Az argentin magyarságnak országszerte 19 egyesülete és 4 bejegyzett egyházközössége van. A legtöbb tagja a következő egyesületeknek van: Hungária Egyesület, Katolikus Magyarok Egyesülete, Valentin Alsinai Dalkör és a Wildei egyesület. Mind a 19 egyesületet összefogja a Magyar Intézmények Szövetsége, ez az intézmény koordinálja és segíti tagjait.

A Hungária Egyesület épületében több más magyar intézmény is működik. Például a Zrínyi Ifjúsági Kör, ahol önkéntes szülők oktatják a gyerekeket minden szombaton. Ide tartozik még a Cserkészház is, ahol szintén szombatonként tartanak foglalkozásokat. Ebben az épületben található a magyarság legnagyobb könyvtára, a Könyvbarátok Klubja, ahol 7000 kötet közül válogathatnak a magyar irodalom után érdeklődők. Ott próbál a Coral Hungária Énekkar és a Regős Néptáncegyüttes. 

Szent László Iskola  (Buenos Aires): 1966-ban alapította Pesti József jezsuita atya. Óvodai, általános iskolai és középiskolai részleggel rendelkező magániskola, tulajdonosai között máig megtalálhatóak a magyar közösség tagjai. Bár az iskola diákjai argentinok, minden évfolyam tanul magyar vonatkozású tárgyat, illetve bevezették a tablókészítés és a ballagás magyar hagyományát.

Szent István Iskola  (Bariloche): 1985-ben kezdte meg működését óvodai, általános és középiskolai részleggel. Alapítói magyarok, az iskolában magyar táncokat oktatnak.

A Valentin Alsinai Munkás Dalkört és a Wildei Egyesületet a 20. század elején alapították, azóta fennmaradtak, tagjaik nagy része már elég idős. Az időseket illetően az argentin magyarság működtet egy Magyar Segélyegyletet és Öregek Otthonát, ahol az elesett idős magyaroknak nyújtanak segítséget.

Az argentin magyarság tájékoztatására havonta kiadják Buenos Aires-ban az Argentin Magyar Hírlapot. Korábban Dél-amerikai Magyar Hírlap volt a neve és Czanyó Andorján szerkesztette, azonban a szerkesztő halála után egy ideig megszűnt, majd 2005-től Argentin Magyar Hírlap néven jelentetik meg.

A vallás ápolása is fontos a magyar közösség számára. Ez abban nyilvánul meg, hogy a Katolikus Magyarok Szövetsége Argentínában a Hungária egyesület után a legnagyobb tagszámú testületet. Székháza a Mindszentynum, itt oktatják a fiatalokat magyar nyelvből és zenéből, illetve katekézist is szoktak tartani.

Menü

Főoldal

Navigáció